Vetenskapsradion Hälsa

Vetenskapsradion Hälsa

Sveriges Radio

Om vad som gör oss sjuka, vad som botar och hur vi håller oss friska. Vi söker vetenskapens svar och lösningar. Ansvarig utgivare: Magnus Gylje

Kategorier: Vetenskap og medisin

Hør på den siste episoden:

Forskning visar att tjejer och killar med ADHD ofta bedöms olika. Mer än hälften av tjejerna på Statens institutionsstyrelse, SiS, har ADHD. Men forskning är bristfällig om hur tjejer upplever samhällsvården.

21-åriga Olivia har varit placerad i samhällsvård 21 gånger. Det har handlat om jourhem, familjehem, HVB-hem och tvångsvård på Statens institutionsstyrelse SiS. Alla placeringar har gjort att hon nu har svårt att känna hopp och trygghet. Hon har varit med om en bra placering, men där hade de för lite kunskap om en av hennes diagnoser.

Saknas forskning om upplevelse av samhällsvård

Det finns knapp någon forskning kring hur tjejer med adhd eller autism upplever sina placeringar med samhällsvård. Men Sofia Enell, forskare i socialt arbetevid Linneuniversitet i Växjö, har följt över tio ungdomar i nästan tio års tid. Hon har då sett att när ungdomarna blir vuxna försöker de ofta skapa trygghet genom att gå in i relationer tidigt.

Bedömer tjejer och killar med adhd olika

Lotta Borg Skoglund, överläkare i psykiatri med inriktning på adhd och docent vid kvinnors och barns hälsa vid Uppsala universitet, berättar om forskning där man har låtit skolpersonal, socialtjänst och vårdpersonal möta exakt samma typ av diagnoser hos en kille eller tjej, som kanske hette Emil och Emilia ( som agerat). De vuxna runtomkring personerna med ADHD har dragit helt olika slutsatser pga av att personerna haft olika kön.

Medverkar gör Olivia med bland annat adhd och 21 placeringar i samhällsvård, Lotta Borg Skoglund som är docent vid institutionen för kvinnors och barns hälsa vid Uppsala universitet, och överläkare i psykiatri med inriktning på ADHD samt Sofia Enell, forskare i socialt arbete vid Linneuniversitet i Växjö.

Programledare och producent: Annika Östman
annika.ostman@sverigesradio.se

Tidligere episoder

 • 169 - Olivia med ADHD bedömd som uppmärksamhetssökande - fast en kille kan kallas impulsiv 
  Sat, 27 May 2023
 • 168 - Noah med autism efterlyser hjälp med enkla anpassningar 
  Wed, 24 May 2023
 • 167 - Sågspån och el tycks kunna förbättra läkning av svåra sår 
  Thu, 18 May 2023
 • 166 - Järnbrist vanligt hos unga tjejer - extra svårt när det drabbar värnpliktiga 
  Thu, 04 May 2023
 • 165 - Efterlängtat läkemedel kan blockera Karins cancer 
  Wed, 26 Apr 2023
Vis flere episoder

Flere norgesiske vetenskap og medisin-podcaster

Flere internasjonale vetenskap og medisin-podcaster

Velge podcast kategori