Transformator

Transformator

Teknologiens Mediehus

Podcasten sætter strøm til ugens største nyheder inden for teknologi, forskning og naturvidenskab, og vi analyserer de svingninger, der på godt og ondt transformerer verden og vores samfund.

Kategorier: Teknologi

Hør på den siste episoden:

Vært: Henrik Heide

Medvirkende: Christoffer Elmann Ranhauge, Mats Magnussen og Louise Olifent

Det var en forbavset pizzamand i Randers, der pludseligt fik besøg af en politiet en kold vinteraften i 2023. De kom ikke for at hente aftensmad. De kom for at hente pizzamandens computer, der fra morgen til aften sørgede for musik til de ventende kunder. Hvad han ikke lige vidste var, at computeren også havde en aktiv rolle i et globalt botnet, der hærgede uskyldige mennesker og institutioners computere med malware verden over.

Og nu vi er ved pizza. Hvis man nu synes, det er svært at få osten til at hænge ved den hjemmelavede italienske specialitet, vil det så være en god ide at tilsætte osten en ottendedel kop giftfri lim? Det mener Google, der med sin nye indretning af søgeresultater lader en generativ AI sammenskrive facts og tekst fra andre sites i stedet for at levere en række links, som vi har været vant til. Vi tjekker en række andre sære resulater af Google, der er ved at udvikle sig fra en søgemaskine til en svaremaskine.

Og vi bliver i selskab med bigtech. Nu Meta - altså Facebook og Instagram. Her får platformens fire milliarder brugere lige for tiden en besked om, at Meta planlægger helt nye AI-funktioner, og at AI skal trænes på alle personlige data. Firmaet fortæller ikke lige hvad det så ER for nogle AI funktioner, der skal sættes i gang. Men de vil tilsyneladende træne AIen på alle brugernes opslag, tekst, fotos - det hele. Hvis man nu ikke lige synes, det er så rar en tanke - så kan man klikke på et link, som giver adgang til at gøre indsigelse. Ikke ved at sætte et flueben i en boks. Nu skal man skrive en personlig begrundelse for at ville være fri.

Gør man ikke det - ja så går AIen igang med træningen fra den 26. juni. Med andre ord: Man skal ikke give lov - man skal bede om at blive fri for det med en skriftlig begrundelse. Vi diskuterer, hvad der mon skal stå i sådan et fritekstfelt.

Links

Computer på pizzeria i Randers misbrugt som højt placeret brik i internationalt hackernetværk

Danske computere inficeret af stort botnetværk. Tjek her, om du er blandt ofrene

FBI informerer om aktionen mod botnettet

Nicolajs computer blev kapret af internationalt hackernetværk: »Jeg hev stikket ud og slukkede min router«

Google svarer på kritik: Derfor giver AI Overview skøre svar

Meta vil bruge fire mia. personers data til AI-udvikling uden at spørge om lov

Forbrugerrådet Tænk: Må Meta bruge dine data til at træne deres kunstige intelligens?

Tidligere episoder

 • 295 - Uge 23: Hackere hærgede nettet via pizzabar i Randers 
  Fri, 07 Jun 2024 - 0h
 • 294 - Uge 22: Sådan bliver fremtidens krig med droner og AI 
  Fri, 31 May 2024 - 0h
 • 293 - Transformator Tech 
  Thu, 30 May 2024 - 0h
 • 292 - Uge 21: Google forvandler sig fra søgemaskine til svaremaskine 
  Fri, 24 May 2024 - 0h
 • 291 - Uge 20: AI lyver om os, og solstormen stoppede traktorerne 
  Fri, 17 May 2024 - 0h
Vis flere episoder

Flere norgesiske teknologi-podcaster

Flere internasjonale teknologi-podcaster

Velge podcast kategori